Dieta a trądzik

Czy wiesz, że trądzik nie zawsze występuje tylko u nastolatków w okresie dorastania? Cierpią na niego także dorośli a najczęstszą przyczyną tej dolegliwości jest stosowanie nieodpowiedniej diety.

Wykwity skórne pojawiają się przede wszystkim po spożyciu produktów wysokoprzetworzonych, fast foodów, ostrych przypraw czy gazowanych napojów, na pewno w procesie poprawy cery nie pomaga także picie alkoholu.

O ile sama dieta może nie doprowadzi do całkowitego wyleczenia trądziku to ma ona ogromne znaczenie dla łagodzenia jej objawów czy minimalizowania powstawania nowych krost.

Sami dietetycy, na przykład ci z Akademii Zdrowego Żywienia przyznają, że osoba z problemami dermatologicznymi tego rodzaju powinna bezwzględnie ograniczyć spożywanie produktów, które zawierają konserwanty, aromaty czy sztuczne barwniki. Niekorzystnie wpływają także potrawy z dużą zawartością tłuszczu oraz sam olej – najlepiej zastąpić go oliwą.

Jeśli ktoś boryka się z takim schorzeniem, jakim jest trądzik a środki farmakologiczne i kosmetyczne na niewiele się zdają powinien udać się bezwzględnie do poradni dietetycznej w Warszawie czy mieście, w którym przebywa na stałe. Tam fachowcy na podstawie szczegółowego wywiadu dobiorą odpowiednią dietę, dzięki której trądzik będzie skutecznie łagodzony. Jadłospis będzie na pewno ubogi w sól czy przetworzone węglowodany. Zamiast nich dania bogate będą w witaminy z grupy B, które działają przeciwzapalnie cynk, który będzie łagodził powstające ranki, błonnik, który działa oczyszczająco oraz witaminę A, która wzmocni skórę i nadal jej jednolitego kolorytu.