Z jakich technologii oczyszczania wody i ścieków korzysta przemysł spożywczy?

Firmy produkujące żywność muszą spełniać szereg bardzo surowych kryteriów związanych z czystością wody, z jakiej korzystają. Nie ma tu miejsca na półśrodki czy też nadmierne oszczędności. Woda dla przemysłu spożywczego jest kluczowa, dlatego zawsze warto decydować się na współpracę ze sprawdzonymi, uznanymi partnerami, którzy będą w stanie zagwarantować dostęp do najlepszych dostępnych technologii.

Wszystko to przełoży się na uzyskanie wysokiej efektywności ekonomicznej i ekologicznej. Cały czas trzeba przy tym pamiętać o ewentualnych karach, jakie grożą firmom za niedotrzymanie swoich obowiązków. Sprawia to, że wybór właściwych systemów uzdatniania wody wydaje się szczególnie istotny. Zwłaszcza gdy mówimy o firmach, które chcą stale budować swoją przewagę konkurencyjną właśnie na bazie nowoczesnych rozwiązań.

Uzdatnianie wody i oczyszczanie ścieków dla przemysłu spożywczego

 

Na co więc możemy liczyć za sprawą współpracy ze specjalistami? Z jakich systemów korzystają, by wszystkie ważne procesy przebiegały w sposób efektywny i bezpieczny?

  • Woda technologiczna. W tym przypadku bardzo ważna okaże się analiza chemiczna wody, która pozwoli „przystosować’ wodę technologiczną w taki sposób, aby nie stanowiła ona zagrożenia dla pożywienia.
  • Oczyszczanie ścieków. Najczęściej stosowane są tak zwane metody beztlenowe, zalecane do ścieków obciążonych sporym ładunkiem organicznym. Co ważne, dzięki zastosowaniu tych technologii wytwarzany jest podczas oczyszczania biogaz, który z kolei pozwoli na produkcję zielonej energii.
  • Woda przemysłowa użytkowa. Specjalne technologie gwarantują produkcję wody do zasilania chłodni kominowych i zasilania kotłów.
  • Odzysk wody. W skład realizowanych działań wchodzi również recykling i ponowne wykorzystanie wody. Jest to rozwiązanie korzystne z punktu widzenia środowiska naturalnego. Przedsiębiorstwa nie marnują bowiem wody, wręcz przeciwnie – robią wszystko, aby została ona użyta na kilka sposobów.