Mięso mielone bez tajemnic

Kotlety mielone to jedno z ulubionych i najbardziej popularnych dań Polaków. Okazuje się jednak, że nie każde mięso nadaje się do ich wykonania. Kupujemy najczęściej mięso wieprzowo wołowe bądź drobiowe. Nie zawsze jednak zastanawiamy się, z jakiego kawałka powstało. Co ciekawe, drób można mielić, ale należy natychmiast wykorzystać takie mięso do przyrządzenia. Mięso mielone z szynki czy łopatki wieprzowej ma natomiast dłuższą datę przydatności do spożycia. Rarytasem jest też cielęcina i idealnie nadaje się do tego na przykład karczek.

Zazwyczaj kupujemy mięso już zmielone, które ma przecież takie same wartości jak to w kawałku. Jeśli jednak chcemy mieć pewność najlepszej jakości to powinniśmy postarać się mielić je samodzielnie. Przyda się w tym celu maszynka do mięsa i warto tutaj zaznaczyć, że te nowoczesne posiadają przeróżne akcesoria do maszynek do mięsa. Dzięki temu możemy na przykład uzyskać idealną grubość mielenia – kotlety mielone przyrządzimy z mięsa kilkakrotnie zmielonego, ale już rumsztyki warto zrobić z tego, które jest zmielone raz, na grubo. Jeśli chcemy zaś przyrządzić tatar, to mięso najlepiej jest siekać – nabywając dobrą maszynkę do mięsa, znajdziemy w niej odpowiednią do tego nakładkę.

Pamiętajmy, by zawsze mielić mięso tylko w takiej ilości, jaką akurat potrzebujemy. Możemy je mrozić jednak wtedy może ono stracić swoje walory smakowe, będzie też znacznie bardziej twarde nawet po uduszeniu czy smażeniu.