Okazuje się, że większość osób w podeszłym wieku odżywia się wręcz fatalnie a nieodpowiednio dobrana dieta wpływa niekorzystnie nie tylko n ich kondycję, ale i komfort życia związany ze złym samopoczuciem.
Nie da się ukryć, że z biegiem lat nas organizm zaczyna pracować wolniej – to właśnie dlatego seniorzy powinni zadbać o właściwą dietę, która spowolni etap starzenia, doda im wigoru i energii. Co więcej, dostarczanie organizmowi niezbędnych wartości odżywczych można wzmocnić układ odpornościowy, dzięki czemu nie straszne stają się infekcje i inne choroby wirusowe czy bakteryjne.
Ze statystyk wynika, iż seniorzy jedzą zbyt mało świeżych owoców i warzyw, z półek sklepowych raczej wybierają produkty o przedłużonym terminie ważności, na przykład konserwy. Co więcej, wybierają z reguły produkty słabej jakości, ponieważ te są tańsze a odrzucają takie, które mogą szybko się zepsuć – z przyczyn praktycznych bowiem nie mają siły i ochoty codziennie wybierać się do sklepu po kolejne produkty.
Dietetyk w Warszawie, pracujący w Akademii Zdrowego Żywienia jasno zaznacza, iż dieta dla seniora powinna być przede wszystkim bogata w błonnik. Osoby starsze powinny wybierać raczej dania lekkostrawne, nie tłuste ani wzdymające. Jeśli pojawiły się pierwsze problemy z uzębieniem mogą jadać potrawy w formie przecieranej, wręcz musy jednak warto zwrócić uwagę na fakt, by posiłki były gotowane bądź przyrządzane na parze, ewentualnie pieczone w folii. Seniorze powinni zrezygnować z dań smażonych i tych dodatkowych zagęszczanych tłuszczem.
Pamiętajmy, że zła dieta może również przyczyniać się do licznych chorób. Osoby w podeszłym wieku bardziej narażone są na pojawienie się nadciśnienia, cukrzycy czy miażdżycy.